LES SEVES OBLIGACIONS
PDF Obligacions de les entitats de gestió.
Les entitats de gestió de propietat intel·lectual (per saber quines entitats de gestió operen, fes clic en aquest enllaç / per saber quins operadors de gestió independent operen, fes clic en aquest enllaç) es dediquen a la gestió de drets d’explotació i de caràcter patrimonial per compte i en interès de persones autores i titulars de drets de propietat intel·lectual.
Aquesta gestió la poden realitzar en nom propi, respecte de les persones associades, o en nom aliè, quan actuen en representació d’entitats de gestió estrangeres.
La Llei de propietat intel·lectual estableix obligacions a les entitats de gestió col·lectiva i als operadors independents respecte del contracte i la recaptació. També exigeix la concessió d’autoritzacions no exclusives i la transparència en la informació. A més, regula noves obligacions en la concessió de llicències multiterritorials en línia.
EL CONTRACTE
El contracte atorga a les entitats de gestió la tasca de gestionar en nom teu els teus drets exclusius.
- El contracte és voluntari.
- Només s’aplica a drets exclusius.
- A l’entitat de gestió no li cal que signis un contracte per a la gestió dels teus drets no exclusius, ni tampoc per a la recaptació dels drets compensatoris.
- El contracte té una durada de 3 anys; en finalitzar aquest període, el pots renovar d’any en any.
- El contracte es pot revocar (Vols conèixer les opcions de revocació?)
- Cal signar un contracte per a cada tipus de drets; no se’n pot signar un per a tots els drets ni per gestionar obres futures.
- El contracte se signa per a territoris concrets.
- La signatura del contracte et dona un seguit de drets com a membre de l’entitat de gestió (Vols conèixer els teus drets com a persona associada?)
L’autogestió o gestió individual dels drets exclusius és totalment compatible amb la gestió col·lectiva obligatòria dels drets no exclusius i amb el cobrament dels drets compensatoris
LES LLICÈNCIES
- L’entitat de gestió té l’obligació de concedir llicències a les persones usuàries que utilitzin obres creatives en la seva activitat econòmica. Informa’t aquí dels principis aplicables a la seva gestió.
- Han d’informar dels drets que estan gestionant, de les seves tarifes, del seu repertori d’obres i artistes, i de les formes de pagament.
- En funció de l’ús efectiu, es pagarà pel nombre d’hores (horari que un bar està obert al públic) o pel nombre de persones usuàries que realitzin l’activitat (nombre de persones que reben classes de ball).
- Intensitat i rellevància de l’ús: no és el mateix reproduir música en una perruqueria, on l’ús és secundari i no en suposa l’activitat principal, que en una discoteca, on la música és un element principal de l’activitat econòmica.
- Volum del repertori: una entitat de gestió amb més anys de funcionament i més repertori pot tenir unes tarifes més elevades.
- Ingressos econòmics obtinguts per l’explotació del repertori: no és el mateix fer un espectacle musical en un casament que fer servir un fil musical en el restaurant.
- Valor econòmic del serveique realitza l’entitat de gestió: una entitat amb més anys de funcionament i més repertori pot tenir unes tarifes més elevades.
- Tarifes d’altres entitats de gestió en territori europeu: una entitat europea pot servir de referència, però a Europa compleixen amb la directiva; per què aquí no?
- Tenen l’obligació de SIGNAR ACORDS SECTORIALS amb associacions empresarials representatives.
LES LLICÈNCIES
L’entitat de gestió té l’obligació de repartir les quantitats recaptades pel cobrament de llicències exclusives, llicències no exclusives i drets compensatoris.
Encara que no t’hagis associat, l’entitat de gestió està obligada a gestionar en nom teu els drets no exclusius i compensatoris.
- L’entitat de gestió té l’obligació de repartir els diners recaptats seguint criteris objectius i raonables.
- Pot aplicar descomptes especials (com ara a associacions sense ànim de lucre) o destinar part de la recaptació a finalitats assistencials, socials i culturals.
- La recaptació és obligatòria en llicències no exclusives, tant per a persones autores associades com no associades.
- Té l’obligació d’identificar i localitzar les persones autores no associades; si no t’has associat, pots reclamar en els 5 anys posteriors a la recaptació.
- Algunes entitats de gestió tenen l’obligació de recaptar els drets compensatoris.
TRANSPARÈNCIA… i més transparència
L’entitat de gestió té l’obligació de facilitar informació a través del seu lloc web a les persones associades, a les no associades i a altres entitats. És transparent la teva entitat?
L’entitat de gestió té l’obligació de facilitar la informació següent:
- Dades de les persones titulars que ho hagin autoritzat
- Drets recaptats
- Imports abonats
- Deduccions aplicables
- Drets pendents de pagament
- Tipus de creacions que gestionen
- Tipus de drets que gestionen
- Territoris de gestió
I està obligada a publicar al seu lloc web la informació següent:
- Estatuts socials
- Comptes anuals
- Informe anual de gestió
- Informe anual de transparència
- Òrgans de representació i direcció i retribucions
- Acords sectorials signats amb associacions de persones usuàries (publicats als 10 dies de la seva signatura)
- Tarifes generals completes i vigents
- Acords amb altres entitats de gestió
- Repertori de l’entitat de gestió
- Reglament aplicable al repartiment de drets
- Descomptes de gestió i d’un altre tipus deduïbles de la quantitat objecte de repartiment
- Llistat d’obres i prestacions no abonades
- Política general d’ús dels imports no abonats
- Sistema de queixes i reclamacions
LLICÈNCIES MUSICALS MULTITERRITORIALS
L’entitat de gestió té l’obligació de negociar amb els proveïdors en línia d’obres musicals (enllaç al llistat de proveïdors) unes tarifes equitatives i raonables que segueixin uns criteris concrets.